Justice Initiative este o mișcare pan-europeană ce aduce laolaltă 19 țări și are ca scop oprirea, recunoașterea și prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa.
A fost inițiată de elvețianul Guido Flori pentru a investiga și găsi soluții pentru cei afectați de acest fenomen prezent pe întreg continentul. Guido Fluri a vizitat ieri România pentru o primă întâlnire oficială cu reprezentanți ai ANPDCA – Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, pentru a prezenta misiunea Justice Initiative.
Guido Fluri și-a petrecut copilăria într-un centru de plasament și a lansat în Elveția, țara sa natală, inițiativa „Wiedergutmachungsinitiative”, prin care solicita autorităților elvețiene demararea un proiect de reevaluare a orfelinatelor elvețiene. Ca răspuns, în 2017, parlamentul elvețian a luat măsuri prin care victimele orfelinatelor au fost compensate, iar istoria abuzurilor asupra copiilor din Elveția a fost revizuită cuprinzător. În 2019, Fluri a fost primit de Papa Francisc într-o audiență privată pentru a discuta despre abuzurile din Biserica Catolică din Elveția. Papa și-a cerut scuze oficial victimelor abuzului, declarând că făptuitorii ar trebui să fie aduși în fața instanțelor laice. A fost prima dată când liderul spiritual al Bisericii Romano-Catolice a vorbit cu atâta claritate asupra acestei chestiuni. Aceste succese au dus la fondarea Justice Initiative, mișcare căreia i s-au alăturat ONG-uri și victime ale abuzului din 19 țări europene, ce și-au unit forțele pentru a investiga și găsi soluții pentru cei afectați de acest fenomen prezent pe întreg continentul.
„Mulți dintre cei care au crescut în orfelinatele din România în perioada comunistă sunt în viață și trăiesc în continuare cu această traumă. Ca să îi ajutăm să o depășească, abuzul pe care l-au suferit în acea perioadă trebuie să fie numit și recunoscut la nivel politic și al întregii societăți”, declară Guido Fluri.
La întâlnirea de la sediul ANPDCA au participat Cristina Cuculaș – secretar general și Vișinel Bălan – vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Guido Fluri își dorește să aibă susținerea autorităților române în eforturile sale de a obține recunoașterea, oprirea și prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa.
Europa a tratat pentru multe decenii cu lejeritate limitele morale și legale ale protecției copiilor: sute de mii de copii și tineri au devenit victime ale exploatării, maltratării și abuzului. Până în prezent, cazurile de abuz nu au fost recunoscute în majoritatea țărilor europene. Justice Initiative încearcă să schimbe acest lucru, atrăgând atenția asupra unei părți suprimate a istoriei și asupra victimelor care suferă din cauza lipsei de recunoaștere publică dar și de pericolul de a reitera abuzuri care nu au fost condamnate încă.
În România, statul nu a făcut niciun demers în anchetarea fenomenului de abuz al copiilor din instituțiile de protecție a copiilor. Nu există statistici oficiale la nivel de țară înainte de 1989, dar nici din prezent. Victimele abuzurilor din sistemul de protecție a copilului care au reușit să supraviețuiască vorbesc despre ororile trăite în orfelinatele din vremea comunismului, însă statul român nu a recunoscut niciodată public acest fenomen.
La nivel european, Justice Initiative a depus o moțiune la Consiliului Europei prin care solicită punerea în aplicare a unor sisteme eficiente care să monitorizeze următoarele aspecte: să asigure o investigație independentă a încălcării drepturilor copilului la nivel european, să recunoască oficial suferința copiilor, să ofere o compensație copiilor care au suferit orice fel de violență sexuală, fizică și psihologică și să se asigure că legislațiile actuale din statele membre se concentrează pe protejarea tuturor copiilor de abuz și maltratare.